Oh oh oh… examens

Bron: www.weheartit.com

Ja helaas heb ik vandaag een examen en volgende week ook. Maar als ik zie hoe het gaat de afgelopen 10 jaar in het MBO is het niveau niet alleen gedaald, maar de minister verzint ook echt werkelijk de gekste dingen. En daar ben ik nu ook de dupe van. Had ik misschien toch toen ik 19 was terug naar school moeten gaan? Dat is allemaal achteraf..

Maar wat is er nu allemaal zo erg dan? Een heleboel, op het moment dat dit bericht online is moet ik ‘s middags namelijk een examen rekenen maken. Blijkt 3F rekenen te zijn en dat is op HAVO/VWO niveau. Het cijfer telt niet mee voor mijn diploma, maar in de brief staat dat als je een onvoldoende haalt je bijles gaat krijgen. Nu kan ik jullie vertellen dat wij dit examen onder ons neus krijgen zonder enige kennis, want we hebben geen les gehad. Maar we weten wel dat het meer Nederlands is en dus hele verhalen zijn. Verhaaltjes rekenen, ooh wat heb ik daar een hekel aan.

De leraren staan met hun rug tegen de muur, want de minister eist dit en het wordt doorgedrukt, maar in mijn ogen doen ze er toch wel iets te weinig aan om het te boycotten. Er gaat dus al heel wat mis op de bassischool en middelbare school als je het namelijk moet laten bijspijkeren op het MBO. In mijn ogen is het voor een 20+ en zeker als je 23+ bent niet meer interessant om je te laten omscholen op het MBO, want i.p.v. dat je wat leert voor je beroep krijg je dus veel meer stof ernaast die eigenlijk afgerond moet zijn op de middelbare school.

Volgende week krijg ik Nederlands examen en nog leuker ik krijg ook nog een Nederlands en Engelse toets. Deze toetsen zijn verplicht, anders krijg ik mijn diploma niet. Maar weer hebben ze iets verzonnen, Engels en Nederlands mondeling moet opgenomen worden. De lerares twijfelt niet aan mij en weet dat ik het gewoon ga halen, het niveau is voor mij goed of zelfs te laag, maar daar het niet om. Het is voor mij een principe kwestie dat ik op de middelbare scholen heel erg fout zie gaan i.v.m geld dat binnen moet komen en op het MBO moeten leraren het allemaal rechttrekken en moeten de jongeren extra les geven in Wiskunde (uh oh nee, Rekenen), Nederlands, Engels en LLB.

En dan ook zoiets ik wil leren programmeren, maar ik moet dus ook weten hoe ik mijn tanden poets, wie de premier is, wat verslavingen zijn en ga maar door. Dit valt onder het kopje: “Leren Loopbaan & Burgerschap”. Zo’n 340 vragen en eigenlijk mag je er maar 34 fout hebben. Laat ik met mijn vorige MBO-opleiding al Maatschappelijke en culturele vorming (MCV1), Maatschappelijke en culturele vorming (MCV2) en Sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden hebben gehad en dat beter in elkaar zat dan wat ik nu krijg. Heb ik spijt van dat ik mij heb willen laten omscholen op een ROC? Achteraf gezien wel, als ik dit allemaal had geweten hoe het nu allemaal gaat, had ik het niet gedaan. Ik raad het ook niet aan, ik krijg het idee dat je met goede particuliere cursussen en een hele sterke wil het ook zeker kan redden op de werkvloer of om in ieder geval aan een baan te komen.

Het is een heel verhaal geworden, maar moest het echt even kwijt. Dus ook al hoef het niet echt, duim toch maar voor mij dat het wel goed gaat. Aangezien ze zelfs alles met terugwerkende kracht doorvoeren en je maar nooit weet of het toch wel mee gaat tellen.

FacebookTwitterGoogleTumblrRedditPinterest


8 thoughts on “Oh oh oh… examens

  1. Nou ik kan helaas mededelen dat ik een onvoldoende heb gehaald. Ik weet mijn cijfer nog niet, maar het is overduidelijk een onvoldoende. Ik vond het ook helemaal geen rekenen, maar wiskunde en alles met m3, hectare ben ik wel uit, omdat ik dat niet dagelijks gebruik.

    Het was op Havo niveau werd er medegedeeld en dat was goed te merken aan de vraagstelling waarbij informatie is weggehouden en dan moet je het op een andere manier berekenen. Nooit gehad en ook afgelopen jaren niets van meegekregen op mijn opleiding.

    Maar ik ben niet de enige, iedereen hoorde ik klagen en we hadden allemaal zoiets van wat is dit. De toets is zelfs zo gemaakt dat je niet eens terug kan, ook zoiets belachelijks.

    • Ja, alles wordt ook met terugwerkende kracht doorgevoerd en dat is helemaal oneerlijk. Mensen die al een jaar hun diploma hebben krijgen een brief dat ze toch nog iets qua Nederlands of Engels moeten doen, anders is hun diploma niet meer geldig. En uitzonderingen voor sommige mensen, waarvan ik denk dat had ik 10 jaar terug ook al gehad, hun krijgen het wel en ik niet. Allemaal van dat soort dingen. Leuk is anders en ik zal blij zijn als ik klaar ben.

  2. Voor mij is examens en toetsen ook altijd flink stressen. Ik geloof ook dat de onderwijsministers vaak geen goed idee hebben mbt de dingen die ze opleggen aan ROC’s en mbo-scholen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties.

CommentLuv badge